Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

14:14 04.07.2019

Izečena prvostepena presuda u predmetu Maksim Božić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je, dana 4.7.2019. godine, presudu u predmetu Maksim Božić i drugi kojom su optuženi Maksim Božić i Edin Hastor oglašeni krivim da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH. Sud je optuženom Maksimu Božiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine, a optuženom Edinu Hastoru kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci. Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od dana lišenja slobode 10.4.2018.godine.

 

Optuženi Maksim Božić kriv je što je od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili organe vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture Bosne i Hercegovine. Maksim Božić je, u više navrata, ostvarivao kontakt s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, između ostalih i s Edinom Hastorom s kojim je planirao i preduzimao radnje na stvaranju uslova za izvršenje terorističkog čina nastojeći da nabavi novac i kupi oružje veće ubojite moći i to RPG, puškomitraljez M84, ručne bombe, municiju i granate kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu ili zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

 

U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Maksim Božić je sredinom juna 2017. godine zatražio od zaštićenog svjedoka „A“ da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u martu 2018. godine Edin Hastor, znajući da Maksim Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu ili MUP-a TK, obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e. U prostorijama su prilikom pretresa službenici SIPA-e oduzeli nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

 

Sud je istovremeno donio rješenje kojim je optuženom Maksimu Božiću produžen pritvor za narednih devet (9) mjeseci zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke c)  Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), odnosno zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 4.4.2020. godine ili do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora.

 

Prema optuženom Edinu Hastoru ukinut je pritvor te će biti pušten na slobodu nakon što Sudu preda važeće putne isprave, odnosno potvrdu nadležnog organa o njihovom neposjedovanju. Istovremeno je prema optuženom Edinu Hastoru izrečena mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH. Izrečena mjera može trajati dok za tim postoji potreba, a najkasnije do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora. Kontrola opravdanosti će se vršiti svaka 2 (dva) mjeseca.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved