Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:28 05.10.2021

Izrečena presuda u predmetu Jahja Vuković

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas, 5.10.2021. godine, presudu u predmetu Jahja Vuković  kojom je optuženi Jahja Vuković oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Optuženi Jahja Vuković oslobođen je optužbe da je 16.6.2014. godine napustio BiH i otišao u Siriju s namjerom da se priključi formacijama u okviru terorističke organizacije „Džebatul Nusra front“ (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama. Optuženi Jahja Vuković oslobođen je optužbe da je na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te da je pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra fronta“.

 

Sud je istovremeno donio rješenje kojim su u odnosu na  optuženog Jahju Vukovića ukinute mjere zabrane određene rješenjem od 18.3.2021. godine.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved