Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:52 09.09.2019

Određen pritvor Milanu Mitiću

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje, dana 30.8.2019. godine, u predmetu Milan Mitić i drugi kojim je stavljeno van snage rješenje Suda BiH od 30.8.2016. godine, te je optuženom Milanu Mitiću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže 2 (dvije) godine računajući od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), odnosno zbog opasnosti od bjekstva.

 

 

Prilikom odlučivanja, Sud je, pored ostalog, imao u vidu i činjenicu da je optuženi državljanin Republike Srbije, te da na bilo koji način nije vezan za BiH, ni porodično ni ekonomski. Nadalje, činjenice da se optuženi u prethodnom periodu nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Republici Hrvatskoj, gdje su ga izručili pravosudni organi Kraljevine Švedske, kao i da njegovo izručenje potražuje i Republika Srbija u svrhu kaznenog gonjenja, upućuju na zaključak da se radi o osobi sklonoj vršenju krivičnih djela koja su počinjena na teritoriji više zemalja, kako u regionu tako i drugim evropskim zemljama.

 

Tužilaštvo BiH tereti optuženog Milana Mitića i dr. zbog krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 383A stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS), u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka a. KZ RS, u vezi sa članom 20. KZ RS, krivičnim djelom organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ BiH, zločinačka organizacija iz člana 342. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), te razbojništvo iz člana 289. KZ FBiH.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved