Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

12:29 11.03.2019

Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Ćemal Prašović i drugi

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu Ćemal Prašović i drugi donio je, dana 08.03.2019. godine, rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičene Ćemala Prašovića, Ibrahima Nuraya i Edževida Batkića određen pritvor.

 

Pritvor, koji može trajati najduže mjesec dana i to od dana lišenja slobode, 06.03.2019. godine do 06.04.2019.godine, određen je zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

 

U odnosu na osumnjičene Ibrahima Nuray i Edževida Batkić pritvor je određen i zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH odnosno opasnosti od bjekstva.

 

Ćemal Prašović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stava 1. KZ BiH, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz člana 215. stava 1. KZ BiH, pranje novca iz člana 209. stava 2. KZ BiH i nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b KZ BiH.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved