Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

09:15 20.03.2017

Određen pritvor osumnjičenom Senadu Dediću, i mjere zabrane ostalim osumnjičenim licima

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu Senad Dedić i dr., Sud Bosne i Hercegovine je dana 15. marta 2017. godine donio rješenje kojim je u odnosu na osumnjičenog Senada Dedića usvojen prijedlog Tužilaštva, te je prema osumnjičenom određen pritvor od mjesec dana koji može trajati do 13. aprila 2017. godine ili do nove odluke Suda. Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, Sud je odredio pritvor po osnovu člana 132. stav 1. tačka b) – postojanje osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

 

Prijedlog Tužilaštva za određivanje pritovora u odnosu na osumnjičene Almira Orlića, Denisa Salkića, Armina Fazlića, Amela Dedića i Alena Devića je odbijen, te su prema njiima određene mjere zabrane:

 

  • zabrana napuštanja boravišta uz obavezu ovlaštenih službenih lica da dva puta dnevno nasumice kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama;
  • zabrana kontaktiranja sa određenim osobama – zabrana sastajanja i kontaktiranja sa saosumnjičenim i svjedocima u predmetnoj istrazi.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

 

Senad Dedić, Almir Orlić, Denis Salkić, Armin Fazlić, Amel Dedić i Alen Dević osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. stav 1. KZ BiH,

 


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved