Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:05 07.08.2018

Potvrđena optužnica u predmetu Novaković Milan

Sud Bosne i Hercegovine je dana 23. jula 2018. godine potvrdio optužnicu koja optuženog Novaković Milana tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članovima 29. i 54. KZ BiH.

 

Optužnica tereti Novaković Milana da je, postupajući po nalozima dugogodišnjeg prijatelja Miroslava Crnčevića, a za račun Antonić Nebojše (pravno lice Antonić Trade d.o.o. Laktaši) i pravnog lica Gipo d.o.o. Posušje, koji su počinili krivično djelo propisano zakonom BiH, omogućio navedenim licima izbjegavanje plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist.

 

Nepružanjem zahtijevanih podataka, odnosno dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, koji su od uticaja za utvrđivanje iznosa obaveza po osnovu indirektnih poreza, optuženi je omogućio izbjegavanje plaćanja poreznih dažbina na način da su u poslovne knjige i PDV prijave pravnih lica Antonić Trade d.o.o. Trn, Laktaši i Gipo d.o.o. Posušje uneseni neistiniti podaci o stečenim oporezivim prihodima tih pravnih lica.

 

Ovakvim poslovanjem je budžet Bosne i Hercegovine, u periodu od 01.06.2008. do 31.12.2010. godine, oštećen za iznos od 725.704,95 KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

 

Ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje u ovom predmetu zakazano je za 13.08.2018. godine.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved