Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:24 16.03.2020

Sud Bosne i Hercegovine poduzima mjere u skladu s odlukama kriznih štabova

Rukovodeći se značajem odgovornog odnosa institucija vlasti spram aktuelne situacije uzrokovane širenjem zarazne bolesti koronavirus (COVID-19), Sud Bosne i Hercegovine je tokom prošle sedmice izvršio nabavku dodatnih količina dezinfekcionih sredstava, izdao obavezne upute uposlenicima na poslovima održavanja o pojačanoj dezinfekciji zajedničkih prostorija, te djelimično korigovao dinamiku održavanja pojedinih suđenja, o čemu su stranke u postupku uredno obaviještene.

 

Imajući u vidu okolnosti koje su se razvile tokom posljednjih sedam dana, predsjednik Suda je jutros sazvao i održao sastanak sa zamjenikom predsjednika Suda, predsjednicima Krivičnog, Upravnog i Apelacionog odjeljenja i Registrarom Suda. Na sastanku su razmatrane implikacije aktuelne situacije na zakonit i efikasan rad Državnog suda. Izvršena je procjena okolnosti, analizirane su relevantne posljedice po uspješno odvijanje suđenja i drugih poslovnih procesa, te je uzeta u obzir činjenica da u Bosni i Hercegovini zvanični organi nisu donijeli mjeru zabrane kretanja za građane.

 

Predsjednik Suda je izdao naredbu o poduzimanju 8 (osam) mjera, a koja stupa na snagu odmah. Između ostalog, naloženo je održavanje ili eventualno otkazivanje suđenja po procjeni sudskog vijeća ili sudije pojedinca, ovisno o području s kojeg dolaze stranke, broju učesnika u postupku i neophodnosti održavanja konkretnog ročišta. Uposlenicima iz rizičnih kategorija je sugerisano eventualno otvaranje bolovanja. Također, radno vrijeme je modifikovano sa 08:00–16:00 sati na 08:30–15:30 sati, kako bi se izbjeglo da uposlenici dolaze na posao i odlaze s posla u vrijeme najfrekventnijeg korištenja sredstava javnog saobraćaja. Dinamika ulaska posjetilaca u zgradu Suda redukovana je na po 3 (tri) posjetioca istovremeno, o čemu će računa voditi Sudska policija Bosne i Hercegovine.

 

Sud Bosne i Hercegovine poziva građane i stranke u postupcima da koriste dostavljanje podnesaka poštom, te moli za razumijevanje u vezi s modifkovanim ulaskom u zgradu Suda.

 

Sud Bosne i Hercegovine će i dalje pratiti situaciju, poduzimati neophodne mjere u skladu sa odlukama kriznih štabova, te adekvatno informisati javnost o relevantnom.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved