Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

18:42 01.10.2021

Sudije donose odluke samostalno i u skladu sa zakonom

Povodom medijskog izvještavanja o potraživanom licu Fikretu Abdiću, Sud Bosne i Hercegovine izdaje javno saopćenje:

 

Sudije donose odluke samostalno i skladu sa zakonom

 

Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio akt Interpola, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za licem Fikretom Abdićem,  zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji. Interpol je svojim aktom sugerisao Sudu da je potraživano lice državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se lice potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična djela iz 2001. godine, a što i sam Interpol navodi.

 

Shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudija nije naložio privođenje potraživanog lica. Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode.

 

Izjednačavanje ovog slučaja s drugim ekstradicionim predmetima, u nekim medijskim natpisima, netačno je i potpuno pravno neutemeljeno. Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od viših žalbenih instanci.

 

Uz navedeno, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine nema nadležnost za postupanje u ekstradicionim predmetima niti je donosilac odluke, niti je bio niti, u skladu sa zakonskim ovlastima, trebao biti upoznat s predmetom.

 

Sud Bosne i Hercegovine poziva na tačnost i doličnost u medijskom izvještavanju.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved