Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

14:22 22.10.2020

Ukinut pritvor i određene mjere zabrane optuženom Ademu Kostjerevcu

Sud Bosne i Hercegovine donio je dana 19. 10. 2020. godine rješenje kojim je prema optuženom Ademu Kostjerevcu ukinut pritvor, određen rješenjem Suda od 19.6.2020. godine, te su prema optuženom istovremeno određene mjere zabrane. Optuženom je određena mjera zabrane napuštanja boravišta na osnovu člana 126. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), na način da se optuženom zabranjuje napuštanje mjesta boravišta, odnosno njegovo kretanje se ograničava na područje općine Hadžići koju ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga napušta da bi se pojavio u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. Optuženom su određene i mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH, a u cilju izvršenja ove mjere naređeno je privremeno oduzimanje važećih putnih isprava – pasoša izdatih na ime optuženog Adema Kostjerevca, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša i korištenje lične karte za prelazak državne granice, kao i mjera obaveznog javljanja nadležnom državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH, na način da će se jednom sedmično javljati u Policijsku stanicu Hadžići, o čemu će PS redovno pismeno izvještavati Sud BiH.

 

Ove mjere zabrane trajat će dok za tim postoji potreba, a najduže do eventualnog upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do drugačije odluke Suda. Kontrola neophodnosti daljeg trajanja mjera zabrane vršit će se po isteku svaka dva mjeseca. Optuženi je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

 

Optužnica tereti optuženog Adema Kostjerevca za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved