Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

11:26 09.07.2020

Ukinut pritvor Marku Trifkoviću

Sud Bosne i Hercegovine donio je, dana 8.7.2020. godine, rješenje kojim je prema optuženom Marku Trifkoviću ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 10.1.2020. godine, a produžen rješenjem Suda BiH od 8.5.2020. godine. Sud je prihvatio prijedlog branioca optuženog Marka Trifkovića i ponuđeno jemstvo u vrijednosti od 252.234,00 KM koje se sastoji u upisu založnog prava (hipoteke) u korist Bosne i Hercegovine na nekretnini u vlasništvu majke optuženog.

 

Optuženi Marko Trifković bit će pušten na slobodu nakon dostavljanja pravosnažnog rješenja Sudu BiH kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava (hipoteke) u korist budžeta BiH na nekretnini. Upis hipoteke na označenoj nekretnini bit će potkrijepljen jasnim i nedvosmislenim dokazom suda na čijem području se predmetna nekretnina nalazi. Sud će nakon podnošenja svih jasnih i nedvosmislenih dokaza izdati naredbu o puštanju optuženog Marka Trifkovića na slobodu. Ukoliko optuženi pobjegne, odnosno postane nedostupan pravosudnim organima BiH, rješenjem će se odrediti da predmetna nekretnina, nad kojom je upisana hipoteka, postaje prihod budžeta institucija BiH.

 

Istovremeno, prema optuženom Marku Trifkoviću određene su mjere zabrane i to zabrana putovanja i obaveza javljanja dva puta sedmično u nadležnu policijsku stanicu. Kontrolu poštivanja mjera zabrane izvršavat će nadležni policijski organi, a optuženi se upozorava da mu se, u slučaju nepoštivanja izrečenih mjera zabrane i neizvršenja obaveza naloženih izrečenim mjerama, može izreći dodatna mjera ili odrediti pritvor.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka 2 (dva) mjeseca.

 

Optuženog Marka Trifkovića optužnica tereti za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom teška krađa iz člana 287. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 2. KZ BiH i krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stav 1. KZ BiH.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved