Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

12:38 06.02.2017

Ukinut pritvor osumnjičenima i određene mjere zabrane

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima Njegoslavu Milinkoviću i Bojanu Košarcu, Sud Bosne i Hercegovine je dana 03. februara 2017. godine donio rješenje kojim je prijedlog Tužilaštva usvojen te je pritvor ukinut i određene sljedeće mjere zabrane:

 

 

  • zabrana napuštanja boravišta (kretanje osumnjičenih je ograničeno isključivo na njihov dom uz obavezu ovlaštenih službenih lica da jednom dnevno nasumice vrše provjere poštivanja ove mjere);
  • zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;
  • zabrana sastajanja sa određenim osobama – osumnjičenima je zabranjen svaki oblik međusobnog kontaktiranja ili povezivanja.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Njegoslav Milinković i Bojan Košarac osumnjičeni su da da su počinili krivično djelo  organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje iz člana 214. KZ BiH, teška krađa iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti iz člana 359. stav 2. KZ FBiH, sve u vezi s članom 53. KZ BiH.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved