Ученици Основне школе „Мехмедалија Мак Диздар“ из Сарајева посјетили Суд Босне и Херцеговине

20.12.2019, 15:45

У петак 20. децембра 2019.г., група од 20 ученика Основне школе „Мехмедалија Мак Диздар“ из Сарајева је заједно са својом наставницом Аидом Муратовић посјетила Суд Босне и Херцеговине, у оквиру пројекта ВСТВ-а „Изградња ефикасног правосуђа у служби грађана“ ИПА 2017.

 

Програм двосатне посјете, прилагођен старосном узрасту посјетилаца, израђен је уз учешће великог тима стручног судског особља из  Одјељења за информисање јавности и сарадњу са заједницом, Правног одјељења, Одјељења судске управе, те уз психологе и социјалне раднике из Одјељења за подршку свједоцима. У првом дијелу посјете кроз игру подјеле улога ученици су сазнали више о кључним улогама учесника у судском поступку, а и сами су учествовали у сценарију који им је омогућио да одиграју улогу судије, тужиоца, адвоката, свједока. У другом дијелу посјете ученици су на практичним примјерима упознали техничке могућности Суда у поступању са свједоцима којима су додијељене мјере заштите, те се такође поближе упознали са улогом и начином рада судског тумача.

 

Ученици су били веома заинтересовани да сазнају више о улози учесника судског поступка пред Судом Босне и Херцеговине, те су веома активно учествовали у практичним вјежбама и постављали велики број питања.

 

Овим програмом Суд наглашава своју опредијељеност за сарадњу са заједницом, те потврђује да је рад с младима и стављање капацитета Суда у едукативне сврхе трајна активност која ће се наставити и убудуће.