Одржан састанак предсједника Међународног резидуалног механизма Theodora Merona и предсједника Суда Босне и Херцеговине Ранка Дебевеца

17.04.2018, 15:30

Предсједник Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (МИЦТ) судија Theodor Meron посјетио је данас, 17.04.2018. године Суд Босне и Херцеговине како би са представницима Суда разговарао о улози и функцији Резидуалног механизма. Предсједник Мерон је истакао као најзначајнију функцију Резидуалног механизма пружање помоћи националним судовима у процесуирању предмета ратних злочина. Такође, посебно је истакао значај доступности архиве Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY) као заједничког насљеђа и спремности националних судова за сарадњу са Информативним центром, који ће ускоро бити отворен у Сарајеву.

 

Предсједник Суда Босне и Херцеговине Ранко Дебевец упознао је предсједника Мерона са тренутном ситуацијом у односу на процесуирање предмета ратних злочина пред Судом БиХ, а разговарало се и о ревизији Државне стратегије за процесуирање ових предмета, која је у току. Наглашена је потреба побољшања ефикасности процедура између Суда БиХ и Резидуалног механизма у области заштите свједока, на чему ће се радити у наредном периоду.

На састанку, којем су, поред предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, присуствали и замјеник предсједника Суда БиХ судија Даворин Јукић, предсједница Кривичног одјељења Суда БиХ суткиња Минка Крехо и регистрар Суда БиХ Емира Хоџић, предсједник МИЦТ Theodor Meron похвалио је досадашњи рад и резултате Суда Босне и Херцеговине.

Ово је прва званична посјета предсједника Theodora Merona Босни и Херцеговини од затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију крајем 2017. године.