Судије Врховног савезног суда Њемачке у посјети Суду Босне и Херцеговине

19.06.2018, 15:24

Предсједник Суда Босне и Херцеговине Ранко Дебевец, предсједница Кривичног одјељења судија Минка Крехо и регистрар Суда Емира Хоџић, данас су угостили делегацију судија Врховног савезног суда Њемачке, који се налазе у посјети нашој земљи.

 

Предсједник Суда је госте упознао са организацијом Суда Босне и Херцеговине, надлежностима, броју предмета, саставу судских вијећа и другим специфичностима у раду Суда. Судија Крехо је изнијела главне изазове у раду судија Кривичног одјела Суда, те истакла најважније механизме за успјешно и ефикасно вођење поступака.

 

Судије Врховног савезног суда из Њемачке су се интересовали за положај Суда Босне и Херцеговине унутар правосудног система БиХ, с посебним освртом на кривичне предмете ратних злочина, наглашавајући њихову важност за укупне прилике у Босни и Херцеговини. Надаље, тема разговора била је и питање постојања регионалне сарадње у области ратних злочина. Фокус пажње гости су усмјерили и на питања актуелних измјена Закона о кривичном поступку и Закона о обавјештајно-безбједоносној агенцији Босне и Херцеговине. Регистрар Суда, гђа. Хоџић, је појаснила садашњу ситуацију у вези измјена наведених закона и настојања Суда у превазилажењу ситуације између одлука Уставног суда и благовременог неусвајања потребних измјена.

 

Гостима је презентована и публикација Суда о процесуирању кривичних дјела из области корупције и тероризма.