Sud Bosne i Hercegovine ugostio registrara Međunarodnoga rezidualnoga mehanizma

13.07.2018, 08:10

Sud Bosne i Hercegovine danas je ugostio registrara Međunarodnoga rezidualnoga mehanizma za međunarodne kaznene sudove, gospodina Olufemi Eliasa. U prvome dijelu posjeta, na radnom sastanku, predsjednik Suda Ranko Debevec zajedno sa predsjednicom Kaznenoga odjeljenja sutkinjom Minkom Kreho i registrarom Suda gospođom Emirom Hodžić iskazao je dobrodošlicu gospodinu Eliasu. Razgovarano je o bitnim aspektima suradnje, te je istaknut značaj visoke razine komunikacije između ove dvije institucije, naročito u osjetljivoj oblasti zaštite svjedoka.

 

U okviru posjeta Sudu Bosne i Hercegovine, gospodin Olufemi Elias održao je predavanje o radu Međunarodnoga rezidualnoga mehanizma za kaznene sudove, a prisutni suci, tužitelji i stručno osoblje Suda, Tužiteljstva BiH i Visokoga sudbenoga i tužiteljskoga vijeća BiH imali su prigodu s njime razgovarati, razmijeniti mišljenja, iskustva i čuti njegove stavove o aktivnostima i funkcioniranju Rezidualnoga mehanizma.

 

Registrar Suda gospođa Hodžić istakala je, obraćajući se uvaženim gostima, da je Haški tribunal pružao potporu Sudu Bosne i Hercegovine od njegovoga osnutka i da je ta potpora bila od neprocjenjivoga značaja. Naglasila je značaj svega što je do sada Tribunal u Hagu učinio za Bosnu i Hercegovinu i iskazala zahvalnost što to sada nastavlja Međunarodni rezidualni mehanizam - pravni sljednik Tribunala u Hagu.

 

Na koncu posjeta, zaključeno je da su dvije institucije godinama uspješno surađivale uz uvjerenje da će dobra suradnja biti nastavljena.