Odjeljenje za informiranje javnosti

Odjeljenje za informiranje javnosti Suda Bosne i Hercegovine zaduženo je za komunikaciju s medijima, domaćim i međunarodnim, ali i građanima. Osnovni zadatak ovog Odjeljenja jeste uspostavljanje dvosmjerne komunikacije s predstavnicima bosanskohercegovačke javnosti i dostavljanje svih javnih informacija iz Suda Bosne i Hercegovine. To je izuzetno značajan proces koji se provodi radi boljeg razumijevanja ove institucije, ali i podizanja opće društvene svijesti o značaju Suda Bosne i Hercegovine.

 

Odjeljenje za informiranje javnosti redovno distribuira saopćenja za javnost koja se odnose na predmete Suda BiH u svim fazama postupka i na taj način doprinosi transparentnosti ove institucije. Redovno se distribuira i “Sedmični pregled aktivnosti” koji sadrži preglede svih predmeta i ostalih aktivnosti Suda BiH za proteklu sedmicu. Saopćenja i pregled dostupni su na web-stranici Suda BiH na sva tri zvanična jezika BiH, kao i na engleskom jeziku.

 

U okviru Outreach programa Suda BiH, Odjeljenje za informiranje javnosti, u saradnji sa ostalim odjeljenjima, može upriličiti organiziranu posjetu Sudu za grupe od 10 i više osoba (studenata, domaćih i međunarodnih, ali i predstavnika različitih organizacija i udruženja). Grupe, tokom boravka u Sudu BiH, imaju priliku razgovarati s predstavnicima Suda, pogledati sudnice, kao i obići ostale prostorije Suda BiH kako bi dobili pravu sliku ove izuzetno značajne institucije. Posjete traju oko sat vremena. Ukoliko i vi želite posjetiti Sud BiH, molimo vas da popunite Zahtjev za posjetu Sudu BiH. Nakon prijema vašeg zahtjeva, kontaktirat će vas predstavnici Odjeljenja za informiranje javnosti kako bi zajedno dogovorili detalje.

 

Predstavnici ovog Odjeljenja jedini su ovlašteni da daju izjave u ime Suda BiH, ukoliko predsjednik Suda ne odluči drugačije. Oni svakodnevno kontaktiraju s predstavnicima medija i daju im javne informacije neophodne za njihov rad. Također, koordiniraju sve intervjue sa zaposlenim u Sudu BiH. Ukoliko želite zakazati intervju sa nekim od predstavnika Suda BiH, ljubazno vas molimo da popunite Zahtjev za intervju. Nakon prijema zahtjeva, kontaktirat ćemo vas kako bismo dogovorili detalje.

 

Odjeljenje za informiranje javnosti izrađuje brošure o radu Suda BiH koje možete pogledati ovdje. Brošure pojašnjavaju način rada i organizaciju Suda BiH.

 

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, član 241., u sudnicama Suda BiH zabranjeno je filmsko ili televizijsko snimanje. Također, zabranjeno je unošenje bilo kakve opreme za snimanje ili mobilnih telefona u prostorije Suda BiH. Međutim, predstavnici Odjeljenja za informiranje javnosti, u saradnji sa audio-video tehničarima Suda BiH, a u skladu s važećim Pravilnikom, izdaju DVD-ove sa svih javnih ročišta. Ukoliko želite DVD sa nekog od javnih ročišta koje će se održati pred Sudom BiH, molimo vas da dan unaprijed popunite i pošaljete Zahtjev za audio-video zapis.

 

U okviru Odjeljenja za informisanje javnosti obavljaju se i poslovi održavanja zvanične web-stranice Suda.

Web-stranica Suda BiH www.sudbih.gov.ba sadrži informacije u vezi s predmetima koji se vode pred Sudom BiH uključujući i presude iz istih. Na web-stranici mogu se pronaći i različiti statistički podaci, rasporedi suđenja, fotografije sa suđenja, audio-snimci ročišta, kao i s ročišta za izricanje presuda, saopćenja za javnost, sedmični pregledi aktivnosti Suda BiH, kao i mnoge druge informacije. Također, preko web-stranice zainteresirani mogu zakazati termine za organizirane posjete Sudu BiH, intervjue, te dostaviti zahtjeve za izdavanje audio-video materijala sa suđenja pred Sudom BiH i zahtjeve za pristup informacijama. 

Podaci koje sadrži web-stranica Suda kontinuirano se proširuju i ažuriraju vodeći računa o što efikasnijem i lakšem pristupu sadržajima web-stranice, te specifičnim zahtjevima javnosti.

Web-stranica Suda Bosne i Hercegovine unaprijeđena je u sklopu projekta "Jačanje pravosudnih kapaciteta u implementaciji Evropske konvencije za ljudska prava i njenih standarda u Bosni i Hercegovini" (2019.-2022. godine) koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a proveo AIRE centar.