POSJETA DELEGACIJE SPECIJALNOG IZVJESTITELJA UJEDINJENIH NARODA SUDU BiH

19.01.2023, 14:21

U okviru posjete nadležnim organima u Bosni i Hercegovini danas, 19. januara 2023. godine, Sud Bosne i Hercegovine je posjetila delegacija Ureda specijalnog izvjestitelja Ujedinjenih naroda za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, koju je predvodila specijalna izvjestiteljica Fionnuala Ní Aoláin.

Delegaciju UN-a su u radnu posjetu primili predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH sudija Minka Kreho, sudija Mirsad Strika i rukovodilac Pravnog odjeljenja Denis Podžić.

 

Specijalnoj izvjestiteljici Fionnuali Ní Aoláin i njenoj delegaciji je poželjena dobrodošlica, upoznati su s radom Suda BiH i budućim planovima. Poseban fokus je bio na predmetima Suda BiH koji se tiču ratnih zločina i terorizma, u cilju zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma. Naglašeno je i da je ovo konstruktivna posjeta u smislu dalje kooperacije uz praktične preporuke, a sve sa ciljem zaštite i promocije ljudskih prava.

 

Na kraju posjete, specijalna izvjestiteljica Fionnuala Ní Aoláin se zahvalila na prijemu, izrazila podršku Sudu BiH u svom daljem radu, te ukazala na snažnu opredijeljenost u procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.


Galerije

POSJETA DELEGACIJE SPECIJALNOG IZVJESTITELJA UJEDINJENIH NARODA SUDU BiH