Predstavnik misije MMF-a u posjeti Sudu BiH

19.05.2023, 15:30

Predstavnik misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) g. Ron Snipeliski posjetio je danas (19. maja) Sud Bosne i Hercegovine. Predstavnik MMF-a sastao se s predsjednikom Suda Rankom Debevcem, predsjednicom Krivičnog odjeljenja sudijom Minkom Kreho i registrarom Suda Emirom Hodžić.

Teme produktivnog sastanka su bile o jurisdikciji Suda BiH u pogledu korupcije i sprečavanju pranja novca (AML), te njihovim dostupnim statističkim podacima.

 

Razgovarano je i o osnovnim elementima i statusu Nacrta Zakona o Sudu BiH koji Sud podržava jer je to u cilju jačanja zakona ove zemlje. Predstavnicima je odgovoreno na upit o konfliktu nadležnosti između sudova na državnom i entitetskom nivou u pogledu predmeta korupcije, u smislu da Sud Bosne i Hercegovine prati zakone na državnom nivou i jasno je definirano šta je nadležnost Suda BiH u postupanju u predmetima korupcije.

 

Također, tokom razgovora posebno je istaknuta važnost primjene najviših profesionalnih standarda, a sve u cilju unapređenja vladavine prava.