Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN-a posjetio Sud Bosne i Hercegovine

08.04.2022, 13:54

U okviru prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, 7. aprila 2022. godine, gospodin Abubacarr M. Tambadou, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN-a posjetio je Sud Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, gospodin Tambadou se susreo s predsjednikom Suda Bosne i Hercegovine, Rankom Debevecom, predsjednicom Krivičnog odjeljenja – sudijom Minkom Kreho i registrarom Suda, Emirom Hodžić.

Tokom sastanka predstavljene su aktivnosti i rad Suda kao i glavni izazovi s kojima se Sud susreće u procesuiranju predmeta ratnih zločina, uz iskazanu dalju posvećenost primjeni najviših međunarodnih standarda u procesuiranju navedenih predmeta.

Gospodin Tambadou je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je prilikom posjete dobio u Sudu istaknuvši opredijeljenost Mehanizma za nastavak pružanja podrške Sudu Bosne i Hercegovine u njegovom radu.

Sastanak je zaključen zajedničkim osvrtom na dosadašnju uspješnu saradnju uz isticanje otvorenosti za dalje razvijanje dobre međuinstitucionalne saradnje i razmjene iskustava.