Studenti Univerziteta Vrije u Amsterdamu posjetili Sud BiH

13.04.2022, 11:57
Sud Bosne i Hercegovine je danas, 13. aprila 2022., upriličio posjetu za 26 studenata Univerziteta Vrije Amsterdam koji su došli u pratnji svoja dva profesora. Studenti su u višednevnoj studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje žele da iz „prve ruke“ više saznaju o rezultatima rada Suda BiH, posebno Odjela I za ratne zločine, kao i o doprinosu koji Sud Bosne i Hercegovine daje procesu pomirenja.

U okviru posjete Sudu Bosne i Hercegovine studenti su imali priliku razgovarati s predstavnicima Pravnog odjeljenja, Odjeljenja za podršku svjedocima i Odjeljenja za informiranje javnosti i saradnju sa zajednicom. Gosti su bili veoma zainteresirani da saznaju više o radu Suda Bosne i Hercegovine, a posebno su postavljali pitanja u vezi s radom Odjela I za ratne zločine. Studenti su također imali priliku pogledati snimak ispitivanja svjedoka sa mjerama zaštite pred Odjelom I za ratne zločine.

 

Koordinatorica grupe Pauline Pfaff je iskazala veliku zahvalnost za organiziranu posjetu i pohvalila kvalitet prezentacija i diskusije na temu procesuiranja predmeta ratnih zločina.

 

Na kraju posjete studenti su podstaknuti da prate rad Suda na njegovoj službenoj internet-stranici.