Studijska posjeta pravnih praktičara iz Republike Srbije Sudu BiH

17.05.2023, 14:54

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 17. maja, ugostio pravne praktičare iz Republike Srbije. Studijsku posjetu pravnika koji postupaju u predmetima ratnih zločina u pravosudnim institucijama Republike Srbije je podržala Misija OSCE-a u Srbiji.

Posjetitelji današnje posjete Sudu su bili predsjednici odjeljenja, sudije, koordinatori za podršku svjedocima i oštećenima, zamjenici tužitelja u najvišim sudovima u Republici Srbiji, advokati, kao i pravni savjetnici i saradnici Misije OSCE-a u Srbiji.

Posjeta je organizirana s ciljem da se podijeli iskustvo sa sudijama Suda BiH. Primarno, predsjednik Suda BiH i sudije Suda koji postupaju u predmetima ratnih zločina su podijelili svoja vrijedna, dugogodišnja iskustva u postupanju u ovim predmetima.

Posjetiteljima su predstavljena i određena odjeljenja, a poseban interes i fokus je bio na radu Odjeljenja za podršku svjedocima Suda BiH o načinu postupanja sa oštećenim osobama u predmetima ratnih zločina. Temeljito su upoznati i s nadležnostima, organizacijom i radom Suda BiH.

Pravni praktičari iz Republike Srbije su naglasili da je posjeta Sudu bila poučna, te konstruktivna u smislu dalje kooperacije uz praktične preporuke, a sve sa ciljem zaštite vladavine prava.


Galerije

Studijska posjeta pravnih praktičara iz Republike Srbije Sudu BiH