X-KR-10/928 Marko Boškić

Predmet nastao: Podizanjem optužnice.

Optužnica: Krivično djelo zločin protiv čovječnosti progon iz člana 172. stav 1. tačka h) KZBiH u vezi sa stavom 1. tačka a), lišenje druge osobe života, istog člana, a sve u vezi s članom 29. i 180. stav 1. KZBiH.

Tužilački broj: T20 0 KTRZ 0000469 10 ( KT 01/10)

Broj optuženih: 1

Tužilac: Dubravko Čampara

Sudija za prethodno saslušanje: Ljubomir Kitić

Datum potvrđivanja optužnice : 09.07.2010.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

Optužnica tereti optuženog Marka Boškića da je u vrijeme oružanog sukoba na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, u sklopu široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, znajući za takav napad, s namjerom da diskriminira grupu ljudi, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to lišavanjem života zarobljenih muškaraca Bošnjaka.


Optuženi/na: Marko Boškić
Branilac: Milan Romanić
Presuda/Odluka Osuđujuća

1.

Optuženi/na: Marko Boškić
Djelo: Zločin protiv čovječnosti progon iz člana 172. stav 1. tačka h) KZBiH u vezi sa stavom 1. tačka a), lišenje druge osobe života, istog člana, a sve u vezi s članom 29. i 180. stav 1. KZBiH.
Mjesto učinjenja djela: Zvornik
Vrijeme učinjenja djela: 1995.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj

Sud je 9. jula 2010. godine potvrdio optužnicu koja optuženog Marka Boškića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sudija za prethodno saslušanje: Ljubomir Kitić.

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i optuženog Marka Boškića, 19. jula 2010. godine izreklo presudu kojom je optuženi Marko Boškić oglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa stavom 1. tačka a), a sve u vezi s članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona. Sud je optuženom Marku Boškiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od deset (10) godina.