X-KRŽ-05/16 Dragoje Paunović

Predmet nastao: Podizanjem optužnice.

Optužnica: Optužnica tereti optuženog Dragoja Paunovića da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a), h) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Tužilački broj: KT-RZ-9/05

Broj optuženih: 1

Tužilac: Mirsad Strika

Sudija za prethodno saslušanje: Richard Gebelein

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u prvostepenom postupku: Davorin Jukić, Lars Folke Bjur Nystrom, Almiro Rodrigues.  

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u drugostepenom postupku: Azra Miletić, Jose Ricardo de Prada Solaesa, Finn Lynghjem

Datum potvrđivanja optužnice : 14.09.2005.

Predmet pravosnažno okončan : 27.10.2006.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

U optužnici se navodi da je optuženi Dragoje Paunović za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine i paravojnih jedinica pod vodstvom SDS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica i regije istočna Bosna u periodu od maja do septembra 1992. godine naređivao i činio progon civila bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.


Optuženi/na: Dragoje Paunović
Branilac: Ranko Dakić, Jovo Đukanović
Presuda/Odluka Osuđujuća

1.

Optuženi/na: Dragoje Paunović
Djelo: Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a), h) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).
Mjesto učinjenja djela: Opština Rogatica i regija Istočna Bosna
Vrijeme učinjenja djela: 1992.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj
Optuženi/na: Dragoje Paunović
Pritvor Period: 18.03.2005.-

Sud je optužnicu potvrdio 14. septembra 2005. godine.

 

Glavni pretres je počeo 31. oktobra 2005. godine.

 

Pretresno vijeće u sastavu: Davorin Jukić, Lars Folke Bjur Nystrom i Almiro Rodrigues.

 

Vijeće je 26. maja 2006. godine izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženik Dragoje Paunović oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a) i k) KZ BiH. Sud je optuženom izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od dvadeset (20) godina.

 

 

Vijeće Apelacionog odjeljenja u sastavu: Azra Miletić, Jose Ricardo de Prada Solaesa i Finn Lynghjem.

 

Sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja održana je 27. oktobra 2006. godine.

 

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja je 27. oktobra 2006. godine donijelo odluku kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH, optuženog i njegovih branilaca, te je potvrđena prvostepena presuda.