S1 1 K 017947 15 KrI Vrućinić Mirko

Predmet nastao: Podizanjem optužnice.

Optužnica: Krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercovine (KZ BiH) a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Tužilački broj: T20 0 KTRZ 0009853 14

Broj optuženih: 1

Tužilac: Džemila Begović

Sudija za prethodno saslušanje: Davorin Jukić

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u prvostepenom postupku: Željka Marenić, Božić Zoran, Lejla Konjić Dragović

Datum potvrđivanja optužnice : 28.01.2015.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mirko Vrućinić u periodu od početka aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv muslimanskog i hrvatskog civilnog stanovništva na području općine Sanski Most i sela Briševo, općine Prijedor, znajući za takav napad i svjestan da njegove radnje predstavljaju dio tog napada, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatvaranjem, prisilnim nestancima i nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta.


Predmet u toku


Napomene:

Dana 01.09.2020. godine, Sud Bosne i Hercegovine je izdao Naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice u postupku protiv optuženog Vrućinić Mirka.

Optuženi/na: Vrućinić Mirko
Branilac: Branko Gudalo
Presuda/Odluka

1.

Optuženi/na: Vrućinić Mirko
Djelo: Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercovine (KZ BiH) a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.
Mjesto učinjenja djela: Sanski most i Prijedor
Vrijeme učinjenja djela: 1992.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj
Optuženi/na: Vrućinić Mirko
Pritvor Period: 01.09.2020. -

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 28. januara 2015. godine optužnicu koja optuženog Mirka Vrućinića tereti za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. istog zakona.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 20. februara 2015. optuženi Mirko Vrućinić izjasnio se da nije kriv. 

Glavni pretres otvoren je 22. aprila 2015. godine. U toku je iznošenje završnih riječi.

Sudeće vijeće u sastavu: Smajlović Mira, Pašić Mediha, Božić Zoran.