OSNOVNI PROGRAM EDUKACIJE 2008 - uspješno održani prvi seminari u Sarajevu

11.03.2008, 16:21
U skladu sa svojim mandatom i objavljenim kriterijima za stavljanje na listu advokata ovlaštenih za postupanje pred Odjelom I i Odjelom II Suda BiH, Odsjek krivične odbrane i u 2008. godini organizuje osnovne programe edukacije na teme “Novo krivično zakonodavstvo” i “Međunarodno humanitarno pravo”. Dvodnevi seminari ove vrste daju osnovni pregled materije relevantne za odbranu predmeta pred Sudom BiH, uz koncentraciju na predmete ratnih zločina. Seminari osnovnog programa edukacije se održavaju u Sarajevu i u Banja Luci. U februaru i martu, u Sarajevu su uspješno održana 2 seminara:

Seminar iz oblasti novog krivičnog zakonodavstva

Odsjek krivične odbrane je 21. i 22. februara 2008 godine, prvi put u ovoj godini, održao seminar iz ove oblasti. Seminar je okupio veliki broj vrsnih predavača i poznavalaca novog krivičnog zakonodavstva među kojim i sudije Ustavnog suda BiH i Federacije BiH, predstavnike SIPA-e i Kancelarije za pravnu pomoć BD BiH te predstavnike advokatske komore FBiH. Advokati su imali priliku slušati i uzeti aktivno učešće u predavanjima na temu retroaktivna primjena zakona, dokazi, unakrsno ispitivanje, principi pravičnog suđenja sa aspekta EKLJP, prvo izvođenje pred sud i pritvor, istraga odbrane i istražitelji, priznanje krivice i sudska nagodba o krivici, zaštita i podrška svjedocima kao i upoznavanje sa OKO kancelarijom i Uredom registrara.     

Seminar iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava 

OKO je 06. i 07. marta 2008. godine, u suradnji sa Međunarodnim komitetom crvenog križa, održao seminar iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava. Predavanja su obuhvatila teme ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, a raspravljalo se i o ostalim pitanjima relevantnim za procesuiranje predmeta ratnih zločina poput komandne odgovornosti, prihvatljivosti dokaza iz MKSJa, udruženom zločinačkom poduhvatu te praktičnim problemima odbrane ovih predmeta pred Sudom BiH.

  Seminari  istog sadržaja će se održati i u Banja Luci: seminar “Novo krivično zakonodavstvo” 20. i 21. marta a seminar “Međunarodno humanitarno pravo” 10. i 11. aprila 2008. godine.