Sud Bosne i Hercegovine ugostio registrara Međunarodnog rezidualnog mehanizma

13.07.2018, 08:10

Sud Bosne i Hercegovine danas je ugostio registrara Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, gospodina Olufemi Eliasa. U prvom dijelu posjete, na radnom sastanku, predsjednik Suda Ranko Debevec zajedno sa predsjednicom Krivičnog odjeljenja sutkinjom Minkom Kreho i registrarom Suda gospođom Emirom Hodžić iskazao je dobrodošlicu gospodinu Eliasu. Razgovarano je o bitnim aspektima saradnje, te je istaknut značaj visokog nivoa komunikacije između ove dvije institucije, naročito u osjetljivoj oblasti zaštite svjedoka.

 

U okviru posjete Sudu Bosne i Hercegovine, gospodin Olufemi Elias održao je predavanje o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a prisutne sudije, tužioci i stručno osoblje Suda, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH imali su priliku s njim razgovarati, razmijeniti mišljenja, iskustva i čuti njegove stavove o aktivnostima i funkcionisanju Rezidualnog mehanizma.

 

Registrar Suda gospođa Hodžić istakala je, obraćajući se uvaženim gostima, da je Haški tribunal podržavao Sud Bosne i Hercegovine od njegovog osnivanja i da je ta podrška bila od neprocjenjivog značaja. Naglasila je značaj svega što je do sada Tribunal u Hagu učinio za Bosnu i Hercegovinu i iskazala zahvalnost što to sada nastavlja Međunarodni rezidualni mehanizam - pravni sljednik Tribunala u Hagu.

 

Na kraju posjete, zaključeno je da su dvije institucije godinama uspješno sarađivale uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena.