AMBASADOR UJEDINJENOG KRALJEVSTVA POSJETIO SUD BIH

20.05.2019, 15:49

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Matthew Field, zajedno sa zamjenicom dr. Ruth Wiseman i šefom Programske jedinice za zapadni Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova UK, Nickom Lattom, posjetio je danas Sud Bosne i Hercegovine i održao sastanak sa predsjednikom Suda BiH, Rankom Debevecom.

 

Na sastanku se razgovaralo o učinku projekta koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi AIRE Centar koji pruža podršku Sudu BiH u implementaciji Evropske konvencije za ljudska prava, te o njegovom nastavku. Također se razgovaralo o implementaciji preporuka iz izvještaja OSCE-a „Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima“ u domenu koji se odnosi na Sud Bosne i Hercegovine.

 

Predsjednik Suda BiH, Ranko Debevec, zaželio je dobrodošlicu ambasadoru i zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Sudu Bosne i Hercegovine, naglasivši da je vladavina prava od ključne važnosti za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

 

Ambasador Field je izrazio punu podršku radu Suda Bosne i Hercegovine, naročito radu na procesuiranju predmeta korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina i daljem unapređenju vladavine prava u procesu integracije regiona u EU.