PREDSJEDNIK SUDA BOSNE I HERCEGOVINE U POSJETI KAZNENO-POPRAVNOM ZAVODU SARAJEVO

05.02.2020, 16:57

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec danas, 5. februara 2020., posjetio je Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Sarajevo, gdje ga je ugostio direktor, gospodin Faruk Zubčević.

 

Sud Bosne i Hercegovine snažno je opredijeljen za međuinstitucionalnu saradnju, kroz razvijanje dijaloga u cilju poboljšanja vršenja svojih nadležnosti i nadležnosti partnerskih institucija, u skladu sa zakonom.

 

Tim povodom, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine danas je posjetio KPZ Sarajevo gdje ga je na radnom sastanku ugostio direktor Faruk Zubčević. Tokom posjete obišli su prostorije i sektore Zavoda u kojima su unaprijeđeni sigurnosni, tehnički i kadrovski nivoi zaštite, opremljenosti i profesionaliziranja službenika.

 

Tokom radnog sastanka, predsjednik Suda se interesovao za mjere zaštite i sigurnosti, posebno kad su u pitanju pritvorena lica po odlukama Suda Bosne i Hercegovine. Direktor Zubčević je predsjednika informisao o stanju u Zavodu, statusu lica koja se tu nalaze po odlukama Suda BiH i mjerama koje su poduzete u cilju unapređenja važnih segmenata u infrastrukturi. Sagovornici su istakli dobru dosadašnju saradnju i komunikaciju, te se snažno opredijelili za dalji razvoj i efikasnost.

 

U drugom dijelu posjete, predsjednik Suda i direktor Zavoda, sa saradnicima, obišli su renovirane pritvorske ćelije, video-centar iz kojeg se sa preko 100 kamera visoke rezolucije kontroliše unutrašnjost i okolina Zavoda, zdravstvenu službu, te sobu za posebne kategorije rizičnih zatvorenika i pritvorenika, kojima je neophodno osigurati boravak u skladu s najvišim standardima. Predsjednik Suda se posebno interesovao za kontrolu ulaska i kretanja po Zavodu, o čemu su mu prezentovani savremeni sistemi na nadzor od ulaznog podesta s maksimalnim nivoom fizičke i informatičke opremljenosti, vanjski i unutrašnji perimetri, te različiti senzori koji kontrolišu kretanje, kako djelatnika Zavoda tako i posjetilaca. Predsjednik Suda je ocijenio značajno unaprijeđenim sisteme sigurnosti, zaštite i opremljenosti.

 

Na kraju posjete, predsjednik Suda je, u skladu sa članom 146. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, posjetio optuženog koji mjeru pritvora izdržava u KPZ Sarajevo po odluci Suda BiH.