PREDSTAVNICE ODJELJENJA ZA PODRŠKU SVJEDOCIMA SUDA BOSNE I HERCEGOVINE UČESTVOVALE NA RADIONICI

21.04.2021, 10:26

U saradnji Odjeljenja za podršku svjedocima Suda Bosne i Hercegovine i Atlantske inicijative, 20. 4. 2021. g. održana je radionica o temama odlazaka građana/građanki BiH na ratišta u Siriju i Irak i pripreme povratnika/ca sa stranih ratišta za svjedočenja u slučajevima koji se vode pred Sudom BiH.

 

Radionicu, kojoj su prisustvovali članovi tima Odjeljenja za podršku svjedocima, održali su Elma Omersoftić, psiholog-psihoterapeut i Vlado Azinović profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

 

Tokom radionice prikazane su autentične fotografije, zabilješke i studije slučaja s kojima bi se uskoro moglo susresti i Odjeljenje u okviru redovnog rada pružanja podrške svjedocima te je, između ostalog, dat uvid u motive za odlazak osoba iz BiH na strana ratišta, uključujući pojedinačne profile, socijalno-ekonomske pretpostavke, ideološka uvjerenja, način radikalizacije i vrbovanja za odlaske.

 

Također, teme koje su obrađene tokom radionice odnosile su se i na pregled pojedinačnih profila povratnica sa stranih ratišta (potencijalnih svjedokinja u budućim procesima pred Sudom BiH) i uvid u uvjete života u logorima i pritvorima u Siriji. Članovi tima Odjeljenja za podršku svjedocima Suda BiH su predstavili i modele podrške svjedocima koji pružaju u Sudu BiH. Učesnici/e radionice su razmijenili opservacije koje se zasnivaju na iskustvu u radu s kategorijom povratnika/ca, te razgovarali o koracima buduće saradnje.

 

Radionica je održana uz podršku projekta „Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u Bosni i Hercegovini“, koji Atlantska inicijativa provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.