Najava izricanja prvostepene presude u predmetu Ranko Balaban i drugi

21.11.2023, 11:33

Sud Bosne i Hercegovine će sutra, 22. 11. 2023. godine, u 13:00 sati u sudnici 4 izreći prvostepenu presudu u predmetu Ranko Balaban i drugi.

Optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović se optužnicom Tužilaštva BiH terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), d), f) i k) u vezi s članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine BiH, a sve u vezi s članom 180. stav 1. KZBiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović u periodu od početka maja 1992. godine pa najmanje do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada formacija srpskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo na području općine Bosanski Novi, kao pripadnici srpskih oružanih snaga, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi na etničkoj i vjerskoj osnovi, i to: ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjene u namjeri nanošenja velike patnje.