Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Viktor Krišto i drugi

22.05.2023, 12:41

Sud Bosne i Hercegovine je 19.5.2023. u predmetu Viktor Krišto i dr. (S1 2 K 036890 20 Krn) donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH od 19.5.2023. u odnosu na osumnjičenog Viktora Krištu, na način da je osumnjičenom Viktoru Krišti određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, tj. od 17.5.2023. do 17.6.2023. ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačkama a) i b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Istim rješenjem, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva BiH od 19.5.2023. za određivanje pritvora osumnjičenom Mehmedu Bojiću i istovremeno osumnjičenom Mehmedu Bojiću odredio mjere zabrane, i to:

 

  • zabranu napuštanja boravišta – tzv. kućni pritvor;
  • zabranu putovanja;
  • zabranu sastajanja s određenim osobama.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se po isteku dva (2) mjeseca. Osumnjičeni je posebno upozoren da mu se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne bude postupao u skladu s izrečenim mjerama zabrane.

Osumnjičeni Viktor Krišto i Muhamed Bojić se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZBiH

 

**********