Prihvaćeno jemstvo i određene mjere zabrane osumnjičenom Jovanu Jošilu

27.03.2024, 12:46

Sud Bosne i Hercegovine je 26.3.2024. u predmetu Jovan Jošilo i drugi, donio rješenje kojim je usvojen prijedlog odbrane osumnjičenog Jovana Jošila, te kao mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenog prihvaćeno ponuđeno jemstvo u ukupnom iznosu od 489.000,00 KM, koje se ogleda u upisu hipoteke nad nekretninama.

Mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenog može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka ili do donošenja drugačije odluke Suda.

Istovremeno, Sud je prema osumnjičenom odredio mjere zabrane nakon isteka pritvora 26.3.2024. godine i to: zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja. Mjere zabrane po ovom rješenju mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera će se vršiti svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.