Ukinut pritvor i određena mjera zabrane osumnjičenima Miši Rosiću i Jovanu Saviću

12.05.2022, 12:17

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenima Miši Rosiću i Jovanu Saviću (predmet Željko Radovanović i dr.), donio je 6.5.2022. godine rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenima ukinut pritvor određen rešenjem Suda BiH od 15.4.2022. godine. Istovremeno je prema osumnjičenima Miši Rosiću i Jovanu Saviću određena mjera zabrane i to:

  • zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKPBiH) na način da se osumnjičenima Miši Rosiću i Jovanu Saviću zabranjuje sastajanje s određenim osobama te približavanje istima na udaljenosti manjoj od 50 metara.

 

Izrečena mjera zabrane može trajati dok postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečenu mjeru zabrane, u skladu s članom 126.f) stav 2. ZKPBiH, može im biti određena mjera pritvora.

 

Željko Radovanović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal  iz člana 250. KZBiH u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZBiH i dr.