UNDP pozdravio prijedlog predsjednice Suda Bosne i Hercegovine

28.06.2006, 00:00

UNDP Srbije pozdravio je prijedlog predsjednice Suda Bosne i Hercegovine Meddžide Kreso o formiranju radne grupe za izjednačavanje kaznene politike u suđenjima za ratne zločine na regionalnom nivou. „Ideja o formiranju regionalne ekspertske komisije za ujednačavanje kaznene politike u oblasti suđenja za ratne zločine u regionu veoma je važna i predstavlja najznačajniji i najkonkretniji prijedlog za razvijanje regionalne saradnje iznijet na konferenciji „Tranziciona pravda, regionalne inicijative i saradnja“ održane od 13. do 15. juna 2006. u Beogradu“, smatra UNDP.

Njen prijedlog je da se u radnu grupu imenuju sudije koje rade na predmetima ratnih zločina iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te neke od međunarodnih sudija iz Haškog tribunala. Iz BiH, predsjednica predlaže sudije iz Suda BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.

Ako na regionalnom nivou dođe do zajedničkih rješenja, odnosno ako ujednačimo ili harmoniziramo pitanja koja se tiču principa zakonitosti i principa vremenskog važenja krivičnog zakona, onda neće biti potrebno da osumnjičeni bježe u susjedne zemlje, jer će biti svejedno gdje odgovaraju – svuda ih čeka isti pravni standard, smatra predsjednica Kreso.