Gojko Janković prebačen u Bosnu i Hercegovinu

08.12.2005, 00:00
Sud Bosne i Hercegovine je odredio ostanak na snazi mjere pritvora određene nalogom Međunarodnog Krivičnog Suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prema Gojku Jankoviću, optuženom koji je po odluci MKSJ-a danas prebačen u Bosnu i Hercegovinu iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Ševeningenu. Istim rješenjem Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dat je rok od 65 dana počevši od 12. decembra 2005.godine., u kojem Tužilaštvo treba prilagoditi optužnicu MKSJ-a u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Proces prebacivanja optuženog je obavljen uspješno kao rezultat zajedničke saradnje Sekretarijata i Tužilaštva MKSJ-a sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH, Uredom Registrara Suda BiH, SIPA-om i Sudskom policijom Suda BiH.  

Odluka o ustupanju predmeta Janković Bosni i Hercegovini je druga pravosnažna odluka ove prirode, kojom se potvrđuje uvjerenost Međunarodnog suda u Hagu da u Bosni i Hercegovini postoje svi uslovi za procesuiranje suđenja za ratne zločine prema najvišim međunarodnim standardima.

Optužnica MKSJ-a
Izmijenjena optužnica koju je protiv Gojka Jankovića podiglo Tužilaštvo MKSJ-a, dana 7.oktobra 1999., tereti optuženog na osnovu individualne krivične odgovornosti (sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti, te sedam tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja), te po osnovu krivične odgovornosti nadređenog (dvije tačke za zločine protiv čovječnosti i dvije tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja).  Za ova krivična djela se navodi da su počinjena na području Foče i okolice...