Svečana inauguracija sudnica 6, 7, 8 i biblioteke Suda Bosne i Hercegovine

19.01.2006, 00:00
Svečana inauguracija sudnica 6, 7, 8 i biblioteke Suda Bosne i Hercegovine održana je jučer 18.januara 2006.godine sa početkom u 13:00 sati.

Prisutni su imali priliku da obiđu sudnice 7, 8 i biblioteku te prisustvuju otvaranju visokosigurnosne sudnice 6.

Prisutnim gostima na otvaranju su se obratili predsjednik Suda Bosne i Hercegovine gospođa Meddžida Kreso, Ministar pravde Bosne i Hercegovine gospodin Slobodan Kovač, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova kraljevine Belgije gospodin Jan Grauls i predstavnik projekta Mreža podrške Sudu Bosne i Hercegovine gospodža Dalida Demirović.

Sudnica 6 ima površinu cca 2000 m2 zajedno sa ćelijama za dnevni boravak, čekaonice za svjedoke, prostorije za advokate, itd. Ovo je jedna od najsigurnijih sudnica u regionu čija je izgradnja trajala samo sedam (7) mjeseci, a čiji su troškovi izgradnje iznosili 1,8 miliona KM, dok je za opremanje same sudnice utrošeno 200.000 KM. Sudnica sa visokim stepenom sigurnosti opremljena je namještajem i tehničkim pomagalima, donacijom Vlade Kraljevine Belgije.

Od osnivanja Suda Bosne i Hercegovine do danas je u funkciji  osam (8) sudnica. Sa sadašnjim kapacitetom sudnica Sud Bosne i Hercegovine u mogućnosti je voditi 12 do 16 suđenja istovremeno.
Do sada su međunarodna zajednica i lokalne vlasti uložili preko 5,5 miliona Eura u Kompleks pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine koji je veličine 16.000 m2.