Samardžić Neđo osuđen na 13 godina i 4 mjeseca zatvora

07.04.2006, 00:00
Pretresno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine (BiH) danas je izreklo prvostepenu presudu u predmetu Samardžić Neđe, kojom se optuženi proglašava krivim za krivično djelo Zločina protiv čovječnosti i osuđuje na jedinstvenu zakonsku kaznu u trajanju od 13 godina i 4 mjeseca.

Ovo je prva izrečena presuda u predmetu ratnih zločina u kojem je optužnica potvrđena i suđenje održano nakon uspostavljanja Odjela I za ratne zločine.

Za djela u vezi sa kojim je Neđo Samardžić proglašen krivim u ovom predmetu vijeće je odredilo zakonsku kaznu od 12 godina, ali je u izricanju jedinstvene kazne vijeće uzelo u obzir dio neizdržane kazne zatvora (ukupno 1 godina 10 mjeseci i 24 dana) po presudi Višeg suda u Mostaru od 22.juna 1990.godine.

Vijeće je optuženog proglasilo krivim pod četiri tačke, i to za djela:

  • zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava (u skladu sa tačkom e) stava 1. člana 172. Krivičnog zakona BiH) – dvije tačke i
  • prisiljavanje druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo ili na život ili tijelo njoj bliske osobe, na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje) i seksualno ropstvo (u skladu sa tačkom g) stava 1. člana 172. Krivičnog zakona BiH) – dvije tačke. 

Djela za koja je optuženi proglašen krivim počinjena su u periodu od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, između ostalog, u selu Rataje i u takozvanoj Karaman kući u Miljevini, općina Foča. 

U izrečenu kaznu zatvora uračunava se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru počev od 19. oktobra 2004.godine.