Potvrđena optužnica za terorizam

13.04.2006, 00:00
Sudija za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine Mehmed Šator potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv optuženih Bektašević Mirsada (19 godina), švedskog državljanina, Cesur Abdulkadira, (21 godina), državljanina Republike Turske i Ikanović Bajre iz Hadžića, državljanina BiH. Ujedno im je produžen pritvor koji može trajati najduže jednu godinu, s tim da je Sud obavezan svaka dva mjeseca preispitati opravdanost postojanja pritvorskih razloga.

Optužnica ih tereti za krivično djelo terorizma iz člana 201.stav 1 u vezi sa članom 29. KZ BiH. Ista optužnica tereti Bektašević Mirsada i Cesur Abdulkadira za krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje.

Optuženi su i Bajrić Amir zvani Čami i Hasanović Senad, koji su, prema optužnici, zajedno počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Protiv optuženih Bajrić Amira i Hasanović Senada tužilac nije predložio produženje pritvora.

Nakon što optuženi prime optužnicu imaju pravo podnijeti prethodne prigovore na optužnicu nakon čega će sudija za prethodno saslušanje zakazati ročište o izjašnjenju o krivnji.