Optuženi u predmetu Bektašević i drugi se izjasnili da nisu krivi

03.05.2006, 00:00
Pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine (BiH) svi optuženi (izuzev Bajrić Amira) u predmetu Bektašević Mirsad i drugi su se jutros izjasnili da nisu krivi po tačkama optužnice. Optuženi Bajrić Amir nije se pojavio na jutros održanom ročištu.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine tereti optužene za slijedeća krivična djela:

  • Bektašević Mirsada i Cesur Abdulkadira za krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi stava 4. tačka f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi člana 29. KZ BiH i za krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH).
  • Ikanović Bajru za krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi stava 4. tačka f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi člana 29. KZ BiH.

Ostalu dvojicu optuženih, Bajrić Amira i Hasanović Senada optužnica tereti za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 2. KZ FBiH.