Potvrđena optužnica u predmetu protiv Čović Husmira i dr.

15.06.2006, 00:00
Sudija za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv Čović Husmira i Čović Fadila.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine tereti Čović Husmira i Čović Fadila za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a oba djela u vezi sa članom 53. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sticaj krivičnih djela.

Prema navodima optužnice Čović Husmir i Čović Fadil su radi pribavljanja imovinske koristi postali pripadnici organizirane grupe ljudi, koja je organizirana s ciljem prebacivanja drugih osoba koje ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini i zakonit prelazak preko granične linije iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Kao pripadnici organizirane grupe ljudi, oni su preuzeli druge osobe s ciljem prebacivanja drugih osoba preko granične linije iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku pri čemu su doveli u opasnost život drugih osoba.

Optužnica