Prihvaćen sporazum o priznanju krivnje u predmetu Tuzlak i drugi

28.06.2006, 00:00
Sudeće vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je prihvatilo sporazum o priznavanju krivnje u predmetu Tuzlak Mehmed i Tuzlak Kenan. Tuzlak Mehmed je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, dok je sudeće vijeće Tuzlak Kenanu izreklo uslovnu osudu, utvrđujući mu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine osuđeni ne počini novo krivično djelo.

Na osnovu prihvaćenog sporazuma koji su optuženi postigli sa Tužilaštvom BiH sudeće vijeće ih je proglasilo krivim za krivično djelo pranja novca iz člana 209. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), a sve u vezi sa članovima 54. (produženo krivično djelo) i 29. KZ BiH (saučinitelji).

Tuzlak Kenan je proglašen krivim da je kao vlasnik u Zenici registrovao pravno lice „Codex Line“, a zatim svoga oca Tuzlak Mehmeda ovlastio da raspolaže cjelokupnom dokumentacijom navedenog pravnog lica, a sve u namjeri da na taj način Tuzlak Mehmed vrši legalizaciju nezakonito stečenog novca.