Izjašnjenje o krivnji u predmetu protiv Čović Husmira i dr.

29.06.2006, 00:00
Pred sucem za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine za danas, 29. lipnja 2006. godine, sa početkom u 10,00 sati, u sudnici broj 8, zakazano je ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu protiv Čović Husmira i drugih.

Optužnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine tereti Čović Husmira i Čović Fadila za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine i kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 3. Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 26. Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine, a oba djela u svezi sa člankom 53. Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine stjecaj kaznenih djela.

Prema navodima optužnice Čović Husmir i Čović Fadil su radi pribavljanja imovinske koristi postali pripadnici organizirane grupe, koja je organizirana radi prebacivanja drugih osoba koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini i zakonit prijelaz preko granične crte iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Kao pripadnici organizirane grupe, oni su preuzeli druge osobe radi  prebacivanja preko granične crte iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku pri čemu su doveli u opasnost život drugih osoba.