Почетак главног претреса у предмету Човић Хусмир и остали

01.08.2006, 16:55
Пред судећим вијећем Одјела ИИ за организирани криминал, привредни криминал и корупцију Суда Босне и Херцеговине за сутра, 02. аугуста 2006. године заказан је почетак главног претреса у предмету против Човић Хусмира и других. Претрес почиње у 12,00 сати у судници број 5.

Оптужница Тужилаштва Босне и Херцеговине терети Човић Хусмира и Фадила за кривично дјело удруживања ради чињења кривичних дјела из члана 249. став 2. (у вези са ставом 1.) Кривичног закона Босне и Херцеговине и кривично дјело кријумчарења особа из члана 189. став 3. Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 26. Кривичног закона Босне и Херцеговине. Оба дјела су у вези са чланом 53. Кривичног закона Босне и Херцеговине (стицај кривичних дјела).

Према наводима оптужнице Човић Хусмир и Фадил су ради прибављања имовинске користи постали припадници организиране групе, која је формирана ради пребацивања других особа које не испуњавају увјете за законит боравак у Босни и Херцеговини и законит прелазак преко граничне линије из Босне и Херцеговине у Републику Хрватску. Као припадници организиране групе, оптужени су, наводно, преузели друге особе ради пребацивања преко граничне линије из Босне и Херцеговине у Републику Хрватску при чему су довели у опасност њихове животе.