Početak glavnoga pretresa u predmetu Husmir Čović

07.09.2006, 12:35
Pred sudećim vijećem Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine (BiH) za sutra, 08. rujna 2006. godine zakazano je otvaranje glavnoga pretresa u predmetu Husmir Čović, sa početkom u 11,00 sati, u sudnici broj 5.

Optužnica Tužiteljstva BiH tereti Husmira Čovića za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. (u svezi sa stavkom 1.) Kaznenoga zakona BiH i kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. stavak 3. Kaznenoga zakona BiH, u svezi sa člankom 26. Kaznenoga zakona BiH, a oba djela u svezi sa člankom 53. Kaznenoga zakona BiH (sticaj kaznenih djela).

Prema navodima optužnice Husmir Čović je radi pribavljanja imovinske koristi postao sudionikom organizirane grupe ljudi, koja je formirana s ciljem nezakonitoga prebacivanja drugih osoba preko granične crte u Republiku Hrvatsku (RH). Kao sudionik ove grupe, optuženik je, navodno, preuzeo osobe koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u BiH i RH s ciljem prebacivanja istih preko granične crte iz BiH u RH, pri čemu je doveo u opasnost njihove živote. 

Početak glavnoga pretresa je prvobitno bio zakazan za 02. kolovoza 2006. godine, ali je odložen usljed smrti drugooptuženika Fadila Čovića.  Rješenjem Suda od 21. kolovoza 2006. godine, kazneni postupak prema Fadilu Čoviću je obustavljen.