Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje u predmetu Petar Dušanić i dr.

16.10.2006, 16:58
Sudija za prethodno saslušanje, Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH prihvatio je, na današnjem ročištu, sporazum o priznanju krivnje između optuženih Petra i Mire Dušanić i Tužilaštva BiH. Prethodno, na istom ročištu, optuženi su se izjasnili krivim.

Petar Dušanić je proglašen krivim za krivično djelo utaje poreza i doprinosa iz člana 287. Krivičnog zakona Republike Srpske, dok je Mira Dušanić proglašena krivom za krivično djelo carinske prevare iz člana 216. KZ BiH.  Kompanija "Dušanić" je proglašena krivom za krivično djelo osnovi odgovornosti pravnog lica iz člana 124. KZ BiH.  Glavna kazna za Petra Dušanića je šest mjeseci zatvora a sporedna 450.000,00 KM novčane kazne.  Glavna kazna za Miru Dušanić je jedna godina zatvora uslovno na tri godine i 50.000,00 KM novčane kazne. Jedinstvena novčana kazna za Komplaniju "Dušanić" iznosi 400.000,00 KM.  Optuženi su također, prema sporazumu o priznanju krivnje, dužni platiti sve preostale neplaćene poreze i carine, kao i druge obaveze u ukupnom iznosu od 721.268,10 KM. 

Rješenjem Suda BiH od 22. septembra 2006. godine optuženima je produžen pritvor koji je mogao trajati do 22. novembra 2006. godine. Na današnjem ročištu, Tužilaštvo je predložilo Sudu da se ukine pritvor i optužene pusti na slobodu, jer smatra da razlozi za pritvor više ne postoje. Pošto je Sud prihvatio sporazum i izrekao presudu u ovome predmetu, sudija za prethodno saslušanje donio je rješenje kojim se optuženima pritvor ukida.

Presuda