Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Zijadu Kurtoviću

07.11.2006, 15:31
Sud BiH odbio je, rješenjem od 03. studenog 2006. godine, prijedlog Tužiteljstva BiH od 02. studenog 2006. godine za određivanje pritvora Zijadu Kurtoviću, osumnjičenom za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i povreda zakona i običaja rata. Sukladno ovio rješenju, osumnjičeni je odmah pušten na slobodu.

Prvobitno postupajući prema prijedlogu Tužiteljstva za određivanje pritvora, 3. studenog 2006. godine, sudija za prethodni postupak nije prihvatio prijedlog koji je, prema zakonskoj proceduri, uputio kaznenom vijeću Suda na razmatranje. 

Kazneno vijeće je, nakon što se upoznalo sa predloženim dokazima, našlo da je prijedlog za određivanje pritvora neosnovan. Sud nije mogao ustanoviti postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni izvršio navedena kaznena djela, te je nadalje zaključio da u ovom slučaju ne postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog.  U spisu također ne postoje dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecanjem na svjedoke. Uz ovo, Sud na osnovu prezentiranih dokaza smatra da nisu ispunjeni uvjeti za određivanje pritvora zbog sigurnosti građana ili imovine.