Zakazano izricanje presude u predmetu Radovan Stanković

08.11.2006, 14:14
U utorak, 14. novembra 2006. godine, Sud BiH izreći će presudu u predmetu Radovan Stanković. Ročište za izricanje presude održat će se u sudnici 6 sa početkom u 11:00 sati.

Predmet Stanković Radovan prvi je kojeg je Sudu BiH ustupio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.  Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio/prihvatio 07. decembra 2005. godine, tereti Radovana Stankovića za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona BiH.  Činjenični navodi u optužnici odnose se na događaje na području opštine Foča u periodu od aprila 1992. do februara 1993. godine.

Prema navodima optužnice Radovan Stanković je, zajedno sa drugim osobama, u augustu 1992. godine formirao zatočenički centar za žene u tzv. „Karamanovoj kući“, koju su vojnici zvali „javna kuća“.  U ovom centru je, kako optužnica navodi, bilo zatočeno najmanje devet osoba ženskog spola, od kojih su većina bile maloljetne. U ovom zatočeničkom centru optuženi je sam ili zajedno sa drugim osobama tokom dužeg perioda prisiljavao više zatočenica na seksualni odnos i tjerao na prisilni rad, te ih je pri tome vrijeđao i tukao.

Ovo je ujedno prva presuda Suda BiH u predmetima koji su ustupljeni od MKSJ-a.  Do danas je MKSJ vlastima Bosne i Hercegovine ustupio 5 predmeta sa ukupno 9 optuženih osoba.  U toku pretresa u ovome predmetu, održano je 16 ročišta sa više od 44 sata pred pretresnim vijećem.