Одређен притвор Младену Благојевићу

20.11.2006, 12:45
Суд БиХ донио је рјешење, 17. новембра 2006. године, којим се одређује притвор према осумњиченом Младену Благојевићу у трајању од мјесец дана. Притвор, према овом рјешењу, може трајати најдуже до 15. децембра 2006. године. Овај предмет се води пред Одјелом I за ратне злочине.

У приједлогу за одређивање притвора Тужилаштво БиХ наводи да постоји основана сумња да је осумњичени починио кривично дјело злочина против човјечности. Према наводима приједлога осумњичени је, као припадник Лаке братуначке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, у оквиру широког и систематског напада на Сребреницу у јулу 1995. године, учествовао, координисао, помагао и извршавао организовани и нечовјечни процес одвајања мушкараца од жена и дјеце. Осумњичени је такођер, наводно, учествовао у противравном затварању бошњачких цивила мушкараца у школе у Братунцу и Грабовцима, при чему је у Основној школи Вука Караџић у Братунцу у ноћи између 13. јула 1995. и 14. јула 1995. године, наводно, убио најмање пет заробљеника.

Суд сматра да постоји основана сумња да је осумњичени починио кривично дјело злочина против човјечности. Уз ово, Суд је одредио притвор цијенећи да презентовани докази указују на постојање опасности од бјекства и да би осумњичени са слободе утицао на ток кривичног поступка.