Žalbeni postupak po rješenju o određivanju pritvora u predmetu Dragan Čović u toku

21.11.2006, 11:42
Ročište pred Apelacionim vijećem po žalbi na rješenje o određivanju pritvora održano je 20. novembra 2006. godine. Apelaciono vijeće odložilo je donošenje odluke po žalbi i naložilo odbrani da prikupi dokaze o materijalnom stanju optuženog. Nastavak ročišta pred Apelacionim vijećem po žalbi na rješenje o određivanju pritvora zakazan je za srijedu, 22. novembra 2006. godine u sudnici 5 sa početkom u 10:00 sati.

Rješenjem Suda BiH, od 17. novembra 2006. godine, optuženom Draganu Čoviću je određen pritvor do pravomoćnosti prvostepene presude, a najduže do isticanja vremena trajanja kazne zatvora izrečene u presudi.  Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva optuženog.  Branilac optuženog je 18. novembra uložio žalbu na ovo rješenje.

Nepravomoćnom presudom Suda BiH, od 17. novembra 2006. godine, u predmetu Dragan Čović i drugi, prvooptuženi Dragan Čović je oglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358. Krivičnog zakona Federacije BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.