Neđo Samardžić pravomoćno osuđen na 24 godine dugotrajnog zatvora

13.12.2006, 17:10
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je danas presudu kojom je Neđo Samardžić oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 24 godine.

U izreci presude, Apelaciono vijeće je navelo da je osuđeni počinio navedeno krivično djelo u periodu od aprila 1992. do mart 1993. godine na području opštine Foča, tako što je kao pripadnik vojske tzv. Srpske Republike BiH zajedno sa drugim pripadnicima vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi. Osuđeni je prisiljavao žrtve na seksualno ropstvo, silovao i vršio druga nečovječna djela radi nanošenja velikih patnji, odnosno ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

U presudi, između ostalog, stoji sljedeće:  Neđo Samardžić je u maju 1992. godine, u mjestu Miljevina, silovao i zlostavljao jednu Bošnjakinju u njenom stanu, nakon čega je izveo napolje, te je polugolu vezao za banderu.

Osuđeni je u junu 1992. godine odveo iz kuće na području opštine Foča jednu Bošnjakinju u hotel „Miljevina“ gdje je silovao, nakon čega je ona provela sedam dana u hotelu u kojem su je drugi vojnici svakodnevno silovali.
 
Osuđeni je u periodu juni – septembar 1992. godine u tzv. „Karamanovoj kući“ u Miljevini, koja je predstavljala logor za žene, zajedno sa Nikolom Brčićem i Radovanom Stankovićem, držao u seksualnom ropstvu više žena bošnjačke nacionalnosti, među kojima su bile i dvije maloljetne djevojčice koje su svakodnevno bile prisiljavane na seksualne odnose sa vojnicima koji su dolazili u kuću.  Osuđeni je lično prisiljavao zatočene žene na seksualne odnose sa njim. 

Osuđeni je oslobođen optužbi da je u augustu 1992. godine, pred Policijskom stanicom u Miljevini zajedno sa bratom Zoranom i grupom vojnika, učestvovao u fizičkom zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 19. oktobra 2004. godine uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.